Solliciteren

Solliciteren.png

Hoe pak je het solliciteren aan? Wat zijn de do’s en dont’s? Moet je altijd een brief schrijven? Of zijn er ook alternatieven?

Op internet vind je vele tips en verhalen over dit onderwerp, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je nu je sterke kanten, ervaring, kennis goed zichtbaar op je cv, in je brief en maar ook tijdens een sollicitatiegesprek? Wij helpen je graag door je een paar praktische tips te geven!

Vragen over solliciteren

  • Hoe maak ik een goede eerste indruk?
    unsplash_Ws4wd-vJ9M0.jpg

    Niet alleen je kleding, maar ook hoe je een handdruk geeft, hoe je zit, welke woorden je gebruikt of hoe je oogcontact maakt met je gesprekspartners zijn allemaal van invloed op welke eerste indruk je maakt.

    Naast een verzorgd uiterlijk is het belangrijk dat je direct oogcontact maakt wanneer je iemand een ferme hand geeft en een glimlach. Onthoud de namen van je gesprekspartner(s). Wanneer je later in het gesprek subtiel de naam gebruikt kan dit sympathiek over komen. Tot slot luister goed naar de vragen en wat je gesprekspartners vertellen. Laat ze rustig uitpraten voordat je direct antwoord geeft. Begrijp je een vraag niet goed, vraag naar verduidelijking. Je hoeft niet alles direct te begrijpen of alles te weten.

  • Hoe maak je een goed CV?

    Een goed cv zorgt ervoor dat selecteurs je direct willen uitnodigen voor gesprek. Een cv wordt gemiddeld in minder dan 10 seconden gelezen. Dit betekent dat jouw sterke kanten er direct moeten uitspringen! Benoem daarom als eerste je huidige werkervaring en de werkzaamheden die het beste aansluiten op de gewenste baan. Je stijl wordt actiever door het gebruik van werkwoorden.

    Maak aantrekkelijke lijstjes met woorden uit vacatureteksten uit je eigen vakgebied. Deze “zoekwoorden” op je cv zorgen er ook voor dat recruiters jou gemakkelijk kunnen vinden op LinkedIn. Schrijf uitgebreider over wat je de afgelopen 10 jaar hebt gedaan, noem de naam van de werkgever zoals hij nu heet en de functietitel die past het beste aangeeft wat je rol was. Bijvoorbeeld een functienaam als beleidsmedewerker C geeft geen goed beeld van het werk wat je deed. De werkervaring van langer geleden kan kort. Het cv bestaat uit maximaal 2 A-4tjes, dat betekent dat je keuzes moet maken over wat echt belangrijk is. Harde cijfers of percentages trekken de aandacht, die geven “magie” aan je werkervaring.

    Onderscheid je door een sport of nevenactiviteit te vermelden. Mensen die sporten maken een fittere 1e indruk. Denk er bij het vermelden van nevenactiviteiten over na welke indruk je hiermee wilt wekken. “Wandelen” of “lange afstand wandelaar”, “boeken lezen of vakliteratuur lezen” schetsen een ander beeld, maak hierin een bewuste keuze en vraag je af wat relevant is voor de functie en organisatie.

    Een paar zinnen waarin je beschrijft over welke sterke kanten je beschikt biedt de ruimte om extra aandacht te vestigen op jouw persoonlijk profiel. Tot slot nog de tip: Wanneer je een foto op je cv wilt zetten, gebruik dan een professionele foto waar je met een glimlach op staat en plaats die dan zowel op je cv als op je LinkedIn-profiel. Wel of geen foto op je cv, hierover zijn de meningen verdeeld. De kern is dat je wordt uitgenodigd om datgene wat je te bieden hebt aan ervaring, kennis en motivatie!

    Vaak vinden we het heel gewoon wat we allemaal doen, zeker wanneer je al langere tijd hetzelfde werk doet. Daarom is het altijd goed om je cv even te bespreken met een adviseur van BAN PD. Zo voorkom je dat je belangrijke elementen weglaat omdat jij ze als “gewoon” ervaart. Wanneer je voor ons werkzaam bent denken wij ook met plezier met je mee over hoe je het beste je volgende stap in je loopbaan kunt zetten.

  • Wat moet er in een sollicitatiebrief?
    unsplash_LtNvQHdKkmw.jpg

    Een werkgever leest in de brief graag hoe jij je hebt verdiept in hun organisatie en in de functie. Waar wil jij een actieve bijdrage aan leveren? Wat spreekt jou aan in deze organisatie of specifiek in de werkzaamheden?

    De antwoorden op deze vragen zijn het belangrijkste in je sollicitatiebrief. Stem je motivatie en sterke kanten af op de functie. Onderbouw je kwaliteiten met concrete voorbeelden. Vermijd holle fasen en clichés als “ik ben collegiaal”, maar beschrijf concreet het gedrag, waaruit blijkt dat je collegiaal bent. Beperk je sollicitatiebrief tot maximaal 1 A4-tje. Om een goed beeld te krijgen van de eisen en wensen van de werkgever kan een simpel lijstje je inzicht geven en inhoudelijk als kapstok dienen voor je sollicitatiebrief. In de linkerkolom zet je op een A-tje “Zij vragen” en aan de rechterkant zet je daar tegenover wat jij kunt bieden.

    De indeling van een sollicitatiebrief

    Aanhef
    Je maakt de beste indruk wanneer je een persoonlijke aanhef gebruikt, naam en toenaam van de degene wie je brief gaat lezen. Wanneer je de naam niet in de vacaturetekst ziet probeer er dan achter te komen wanneer je belt voor meer informatie.

    Openingsalinea
    Hier richt je de aandacht meteen op jezelf door aansluiting te zoeken met de functie en organisatie. Wie ben je en wat heb jij te bieden maar ook vooral waarom je juist op deze functie solliciteert bij deze organisatie. Zoek naar raakvlakken “Bijvoorbeeld: “Bij het lezen van uw vacature voor klantadviseur werd ik meteen enthousiast. Deze functie biedt mij de kans om te laten zien dat ik inwoners goed op weg kan helpen door ze de juiste informatie tijdig te verstrekken”.

    Middendeel
    Je sterke kanten, persoonlijke eigenschappen komen in dit deel uitgebreider aan bod. Je wilt hier een beeld schetsen van wie je bent en wat je kunt. Zoek hierin in de aansluiting met de functie-eisen, onderbouw met concrete ervaring of behaalde successen uit je huidige baan, vrijwilligerswerk en stages.

    Afsluiting
    Sluit af met een krachtige samenvatting, verwijs voor meer informatie naar je cv en geef aan dat je de organisatie graag beter wilt leren kennen. Je verheugt je erop om in een persoonlijk gesprek je motivatie toe te lichten. Sluit af met “vriendelijke groet” en je naam. Onderin je brief vermeld je “bijlage: curriculum vitae.

  • Hoe bereid ik me goed voor op een sollicitatiegesprek?
    unsplash_bwki71ap-y8.jpg

    Met de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek breekt een spannende fase aan. Nu begint het echte werk. De beste aanpak om je zenuwen de baas te blijven is een goede voorbereiding op dit gesprek.

    Verdiep je nog meer in de organisatie, op hun website is vast veel informatie te vinden. Noteer de vragen waar je nog meer over wilt weten. In het gesprek wil je gesprekspartner(s) er achter komen wie je bent en hoe je in leven staat. Verdiep je ook in je gesprekspartner(s), op Linkedin en via google is vast meer informatie te vinden. Misschien ontdek je dat je dezelfde opleiding hebt gevolgd of zetten jullie je in voor dezelfde goede doelen. Dit biedt raakvlakken waar je aan kan refereren tijdens het gesprek. Wanneer ze zien dat je op hun LinkedIn-profiel hebt gekeken laat je zien dat je interesse toont en de moeite neemt om je goed voor te bereiden op het gesprek. Zet van te voren op een rijtje wat je over jezelf gaat vertellen, wat sluit goed aan bij de functie en organisatie? Tijdens het gesprek wordt ook gekeken  hoe je reageert op verrassende vragen en ook of je interesse toont in je gesprekspartner(s). De vraag: “Waarom wil je deze functie bij onze organisatie? ” zie je vanaf het begin al op je afkomen en bij ieder gesprek komt deze vraag in verschillende vormen aan de orde. Deze vraag biedt meteen de kans om te laten zien hoe goed jij je hebt voorbereid. Ook de vraag “Vertel eens iets over jezelf” komt in de meeste gesprekken aan de orde. De kunst is om je antwoord af te ronden met iets wat goed aansluit op de functie en een vraag. Bijvoorbeeld: ik geniet van afwisseling in mijn werk kunt u mijn wat meer vertellen over hoe een werkdag er uit ziet in deze functie?

    Voorbeelden verrassende vragen:

    • Hoe zou je beste vriend of vriendin jou beschrijven? En als ik daarna je vader of moeder dezelfde vraag stel, wat zou die mij dan vertellen?
    • Waar word jij gelukkig van?
    • Wat geeft jou voldoening in je werk?
    • Wanneer had je voor het laatst het gevoel dat je door de grond wilde zakken?
    • Is er nog iets wat je zelf wilt weten?
    • Heb je nog iets wat je wilt vertellen maar wat wij niet hebben gevraagd?

Veel succes!